Gera žinia planuojantiems atsisakyti taršaus automobilio

2024 M. PUIKI GALIMYBĖ GAUTI KOMPENSACIJĄ ELEKTRINIAMS PASPIRTUKAMS IR DVIRAČIAMS, SUNAIKINUS TARŠŲ AUTOMOBILĮ !

Aplinkos ministerija toliau tęsia jau pasiteisinusį mažiau taršių transporto priemonių naudojimo skatinimą, todėl ir 2024 galite teikti paraiškas paramai gauti, sunaikinę savo seną taršų automobilį bei įsigiję elektrinį dviratį, dviratį ar elektrinį paspirtuką. 2024 metais tam APVA numatė 8 milijonus eurų

 

smarton.lt turi pasiūlyti platų asortimentą elektrinių judumo priemonių, kurios atitinka APVA paraiškoms keliamus reikalavimus. Visos konsultacijos, pagalba dėl paraiškų teikimo suteikiama info@smarton.lt 

Gyventojai, atsisakę taršaus automobilio ir įsigiję mažiau taršią transporto priemonę ar visuomeninio transporto metinius bilietus, dalijimosi paslaugas, dviračius, triračius, keturračius ar paspirtukus, jau nuo šiandien, t.y. sausio 16 d. gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (toliau – APVA) ir pasinaudoti finansine parama. Tam iš viso numatyta skirti 15 mln. eurų.

Šiuo metu paskelbti kvietimai teikti paraiškas kompensacijoms gauti pagal dvi priemones – „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“ ir „Visuomeninio transporto ir darnaus judumo skatinimas (paspirtukai, dviračiai, dalijimosi paslauga ir pan.)“.

Mažiau taršių judumo priemonių įsigijimui skatinti skirta 5 mln. eurų. Prašymą kompensacinei išmokai gauti fizinis asmuo gali teikti, kai įsigytas mažiau taršus automobilis ar elektrinė transporto priemonė yra užregistruota pareiškėjo vardu, o senas automobilis yra utilizuotas ir išregistruotas. Veiksmų eiliškumas nėra svarbus, prašymo teikimas yra paskutinis žingsnis. Kompensacinės išmokos dydis vienam pareiškėjui yra 1 tūkst. eurų.

Mažiau taršus automobilis ar elektrinė transporto priemonė turi būti užregistruota pareiškėjo vardu ne anksčiau kaip nuo 2024 m. sausio 16 d. Automobilis ar elektrinė transporto priemonė su tuo pačiu VIN numeriu gali būti kompensuojamas tik pagal vieną Klimato kaitos programos kvietimą ir tik vieną kartą. Sunaikinta transporto priemonė su tuo pačiu VIN numeriu gali būti kompensuojama tik pagal vieną Klimato kaitos programos kvietimą ir tik vieną kartą.

Visuomeninio transporto ir darnaus judumo skatinimui (paspirtukai, dviračiai, dalijimosi paslauga ir pan.) skirta suma siekia 8 mln. eurų. Kompensacinė išmoka siekia ne daugiau kaip 1 tūkst. eurų viešojo transporto bilietams, E-piniginės papildymui viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) paslaugų išlaidoms kompensuoti ar E-piniginės papildymui už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių pasidalijimo paslaugų išlaidoms kompensuoti.

Pareiškėjas gali gauti kompensaciją už ne daugiau kaip 2 vnt. (iš viso) pasirinktų šių mažiau taršių transporto priemonių: 500 eurų už elektrinį dviratį, elektrinį triratį ar elektrinį keturratį ir 300 eurų už dviratį ar elektrinį paspirtuką.

Šių kompensacinių išmokų fiziniams asmenims tinkamomis išlaidomis laikomos išlaidos nuo kvietimo teikti prašymus paskelbimo – 2024 m. sausio 16 d. Pareiškėjas gali pateikti prašymą pagal pasirinktą kvietimo priemonę tik vieną kartą. Transporto priemonė su tuo pačiu identifikavimo numeriu VIN gali būti kompensuojama tik vieną kartą.

Gyventojai paraiškas gali teikti iki 2025 m. gruodžio 31 d. per APVA informacinę sistemą  APVIS. Anksčiau pasibaigus priemonei skirtoms lėšoms kvietimas bus stabdomas.

Tinklaraščio įrašai